Laaghangend Fruit

Wij mensen zijn als diep ingesleten paden—het is moeilijk om van richting te veranderen. Elke dag volgen we routines zonder ze in twijfel te trekken, simpelweg omdat ze al zo lang bestaan. Maar de tijden veranderen, en onze hulpbronnen raken op.

We onttrekken ze aan onze planeet zonder ze aan te vullen, zonder respect voor hun waarde—omdat we denken dat het ons recht is, simpelweg omdat we mens zijn.

Als zorgverleners is het onze plicht om mensen te helpen die ziek zijn. Maar moeten we daarvoor echt zoveel afval produceren? Vaak voor slechts één persoon?

Al meer dan 16 jaar werk ik in een openbare apotheek, waar ik vaak ongebruikte medicijnen zie terugkomen die vervolgens worden weggegooid vanwege regels en voorschriften. Hoewel het belangrijk is om strikte regels te hebben, zeker voor zulke gevoelige producten, blijft het ontmoedigend om te zien hoeveel hoogwaardige producten verspild worden. Dit geldt niet alleen voor medicijnen, maar ook voor wegwerpartikelen zoals incontinentiemateriaal, verbanden en diabeteshulpmiddelen.

Recent hoorde ik een verhaal over een groothandel die jaren geleden een actie opzette om hulpmiddelen die om kleine redenen niet gebruikt konden worden te verzamelen en naar Mali te sturen, waar mensen dringend behoefte hadden aan deze producten. Helaas kwam daar een inspectie aan te pas die bepaalde dat het nergens heen mocht en dat alles vernietigd moest worden.

Waarom mag dit niet? Het gaat hier niet over geneesmiddelen maar over incontinentie- en verbandmateriaal. Doen we dit alleen omdat we het gewend zijn?

Ontvang jij of jouw organisatie ook regelmatig ongebruikte hulpmiddelen retour? Weet je niet wat je met dit overschot moet doen, maar wil je voorkomen dat ze bij het restafval belanden? Ga voor het laaghangend fruit en doe mee met het Hulpmiddelen Heruitgifteproject. Kijk voor meer informatie op onze website www.deapotheekvandetoekomst.nl of stuur mij een mail via devisievanjohanna@gmail.com.

Mijn columns voor UA