Al jaren mogen apotheken geen medische hulpmiddelen meer leveren, omdat zorgverzekeraars deze taak hebben uitbesteed aan derde partijen zoals hulpmiddelenleveranciers. Dit zou zogenaamd goedkoper en efficiënter zijn. Als je echter de verspilling meerekent, vraag ik me af of dat wel echt zo is.
Hoewel er enkele constructies zijn bedacht om de distributie van hulpmiddelen in de apotheek te behouden, is het duidelijk dat wij door de grootste zorgverzekeraars bijna geen medische hulpmiddelen meer mogen leveren. Vaak krijg ik de vraag: “Waarom zouden wij dan de rommel opruimen van iemand anders?” Dat is inderdaad een goede vraag.
Met ons hulpmiddelen heruitgifteproject doen inmiddels al enkele apotheken mee. Zij fungeren als locaties waar mensen hun ongebruikte hulpmiddelen kunnen inleveren.
Toch roept dit bij veel apotheken weerstand op. Wij voelen als apotheek de gevolgen van het beleid en zouden de rommel moeten opruimen zondag dat wij de middelen mogen leveren.
We ruimen echter de rommel op om te laten zien hoe groot de puinhoop is die door hun beleid wordt veroorzaakt. Zo van: “Zie je wel, dit is wat er gebeurt als je de hulpmiddelen door een andere instantie laat leveren.” “Dit is het resultaat als zorg tegenover marktwerking wordt gezet.”
Door duidelijke voorbeelden te stellen, kunnen we laten zien waar het fout gaat en wat eraan gedaan kan worden. Niet door het beste meisje of beste jongetje van de klas te zijn, maar door de onzichtbare puinhoop zichtbaar te maken.
Door dit te doen, hopen we dat er daadwerkelijk iets verandert en dat we weer terug kunnen naar een systeem waar de apotheek de hulpmiddelen kan leveren en beheren. Zo zorgen we samen voor een betere en efficiëntere zorg.
In het begin was het simpel: de apotheek leverde alles wat je nodig had. Laten we streven naar een toekomst waar dit weer de norm is, en we niet langer de rommel van een inefficiënt systeem hoeven op te ruimen.