De Dromer

In tijden van medicijntekorten, personeelstekort, en toenemende agressie aan de balie lijkt er geen einde te komen aan de negativiteit binnen ons vakgebied. De zorg staat onder druk; de problemen zijn reëel en duidelijk voelbaar op de werkvloer. Natuurlijk is niet alles negatief wat er in de apotheek gebeurt.

Over het algemeen verlopen zaken beter dan slecht. Er zijn meer vriendelijke mensen dan agressieve, af en toe krijg je een compliment en is het gezellig met je collega’s. Maar waarom blijven negatieve ervaringen langer hangen dan positieve? Dit verschijnsel staat beter bekend als de ‘negativity bias’. Dit komt voort uit evolutionaire factoren, waarbij het essentieel was voor overleving om meer aandacht te schenken aan potentiële bedreigingen en gevaren dan aan positieve gebeurtenissen. Daarbij roepen negatieve ervaringen sterker gevoelens van angst, stress of ongemak op, wat ons brein aanzet tot meer aandacht en verwerking van deze informatie. Waardoor dus negatieve gebeurtenissen een diepere impact kunnen hebben in vergelijking met positieve ervaringen.

Om de wereld mooier te maken en processen die minder goed werken te verbeteren, moeten we onszelf bewust zijn van de minder positieve kanten. Alleen door deze te herkennen kunnen we streven naar een betere wereld. Want een perfecte wereld heeft uiteraard geen verbetering nodig.

Ik ben een dromer en ik zie de dingen zoals ze zouden kunnen zijn. Problemen zijn voor mij uitdagingen. Natuurlijk begrijp ik dat niet iedereen op dezelfde manier kan kijken. Laten we proberen vanaf vandaag bewust te zijn van alles wat wel goed gaat. Spreek bijvoorbeeld af met je team om niet alleen klachten, maar ook complimenten te registreren. Of hang ze bijvoorbeeld op op een centrale plek in de apotheek, zodat alle collega’s ze kunnen zien.

Richt op de dingen waar je invloed op hebt en vecht niet tegen dingen die je niet kunt veranderen. En bedenk dat tijd relatief is, alles waar je middenin zit, lijkt lang te duren, maar wanneer je erop terugkijkt, lijkt de impact plotseling veel minder intens.

Meer weten over de apotheek van de toekomst en mijn visie op een duurzame toekomst? Meld je nu aan voor de kleurrijkste nieuwsbrief! (scroll naar beneden en klik op aanmelden)

Mijn columns voor UA