Vrijwilligheid

Vaak wordt er verwacht dat alles op basis van vrijwilligheid gebeurt. Er wordt vaak een beroep gedaan op de vrije wilskracht van personen die bijdragen aan een sterkere en mooiere wereld. Dit soort inzet valt buiten het huidige economisch model, wat betekent dat er vaak geen financiële beloning tegenover staat, hoewel deze economie er wel sterk op leunt.

Voorbeelden van zulke vrijwillige bijdragen zijn onder andere moeders en vaders die koken, verzorgen, wassen, ervoor zorgen dat hun kinderen gezond en veilig opgroeien. Ook duurzame burgerinitiatieven die met hun projecten de wereld mooier maken, evenals mantelzorgers die ervoor zorgen dat de levenskwaliteit van hun dierbaren hoog blijft.

Het huidige economische systeem dat lange tijd geleden is aangenomen en nog steeds wordt toegepast, richt zich voornamelijk op groei, waarbij de belangen van de rijksten nog altijd zwaarder wegen dan die van mensen, dieren en natuur.

In een uitzending van Zembla genaamd “The Real Price of Cheap Medicines” werd aangetoond dat de farmaceutische gigant Aurobindo alles op alles zet om groei te realiseren, zelfs als dat ten koste gaat van de lokale bevolking, dieren en de natuur. In een podcast van de New York times genaamd ‘Why One Drug Company Held Back a Better Drug’ wordt besproken hoe farmaceutische bedrijven tientallen jaren hebben beweerd dat ze patenten nodig hebben om nieuwe medicijnen te maken. Echter, toen er een veelbelovende behandeling voor H.I.V. beschikbaar was, besloot een groot biofarmaceutisch bedrijf deze behandeling later op de markt te brengen om meer geld te verdienen met hun bestaande patenten.

Deze grote reuzen worden gesteund door zorgverzekeraars die hun ogen sluiten voor deze praktijken en weigeren hun beleid aan te passen.

Het wordt de hoogste tijd om te investeren in welzijnskapitaal, waarbij we aandacht besteden aan zaken als gezondheid, onderwijs, sociaal contact, financiële zekerheid, veiligheid én milieu. Dit moet een belangrijk onderdeel zijn van onze nieuwe economie.