De farmaceutisch consulent in de strijd tegen verspilling
DE FARMACEUTISCH CONSULENT IN DE STRIJD TEGEN VERSPILLING
Drie a vier keer per jaar komen wij samen, een hechte groep van zes farmaceutisch consulenten die elkaar al sinds de studietijd kennen. Sommigen van ons werken in ziekenhuizen, anderen in openbare apotheken. We werken in loondienst of zelfstandig, maar één ding hebben we gemeen: onze passie voor farmaceutische zorg.
Terwijl de een zich bezig houdt met farmaceutische patiëntenzorg, concentreert de ander zich meer op teamgerichte taken. Deze veelzijdige professionals, die ook wel bekendstaan als apothekersassistenten met specialisaties of extra verantwoordelijkheden, brengen een schat aan competenties met zich mee. En juist in deze tijden van zorgtransitie kunnen we die competenties goed benutten.
Enige tijd geleden ontving ik een e-mail met de vraag over “Het Groene Contract”. De apotheker zocht naar een manier om het gebruik van papier te verminderen en zocht een deskundige om bijsluiters en actueel medicatie overzichten digitaal met haar patiënten te delen. Ze zocht, zoals ze het zelf zei, ‘een redder in nood’ die haar kon bijstaan bij de implementatie van een een nieuw Apotheek Informatie Systeem, de overstap naar een papierloze werkomgeving en de begeleiding van dit proces. Deze taak is een uitstekend voorbeeld van een rol die perfect past bij een farmaceutisch consulent.
In een wereld waarin groen, duurzaamheid en circulariteit de nieuwe norm worden, moeten we als farmaceutisch team samenwerken om onze praktijken te verbeteren. Door het automatiseren en digitaliseren, terwijl we de kwaliteit van de (ziekenhuis) apotheek waarborgen, ontstaat er meer ruimte voor apothekersassistenten om meer zorg op maat te bieden. Dit stelt apothekers ook in staat om zich te concentreren om taken zoals farmaceutisch consultvoering met andere zorgverleners, zoals huisartsen.
Samen laten we zien dat farmaceutische zorg niet alleen om patiënten draait, maar ook om de plaat waarop we allemaal leven.